Post By RelatedRelated Post
Frontiers in Human Neuroscience adlı dergide yayımlanan bir araştırma, farkındalık meditasyonunun, stres ve olumsuz duyguların üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini destekliyor.
Sahte bilim, bir türlü çözüme kavuşturulamayan günümüz sorunlarına tepki olarak ortaya çıkan, moda bir fenomen mi?
Her ne kadar meditasyon olayına sıcak bakmayan birçok insan olsa da, bu olaya kendini adayanların sayısı da her geçen gün artmakta. Meditasyon denildiğinde genel olarak herkesin kafasında, zihninde var olanları gözlemlemek için gözlerini kapayan, lotus ya da yarı lotus pozisyonu almış birinin görüntüsü oluşur. Oysa, çok daha derin bir konsantrasyon söz konusudur. Bir yandan nefes alıp verirken diğer bir yandan ise; düşüncelere, duygulara, seslere ve hatta kokulara karşı müthiş bir hassasiyet söz konusudur. Burada belki de en önemli nokta; gözünüzün önünden bir film şeridi gibi geçen düşüncelerinizin akıcılığına izin vermenizdir. Asla tek bir düşünceye odaklanmamalısınız. Bu konuda uzmanlaşmak oldukça zordur ve eğitim gerektirir.
Meditasyonun etkileri
Düzenli olarak meditasyon yapanlar, fayda gördüklerinden emindirler. Birkaç yıldır, nörolojik bilim uzmanları, bu konuyla ilgili birçok çalışma yapmışlardır. Farkındalık meditasyonunun, kaygıları giderme ve stresi azaltma gibi özellikleri vardır. Depresyon durumunda ise bazı psikiyatristler bunu, psikotropik ilaçlara çekici bir alternatif olarak görürler. Meditasyon, bazı ağrı biçimlerine karşı da faydalıdır ve yaşla birlikte meydana gelen kaçınılmaz serebral hacim kaybını azaltarak, beyin yaşlanmasından kaynaklanan çöküşü yavaşlatır.
ABD’de yapılan araştırma
Michigan Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen bu son araştırmada, 18 dakikalık farkındalık meditasyonuyla, uzman eşliğinde bir seans yapmaya veya yeni bir dil öğrenme kursuna katılmaya davet edilen 68 kişi incelendi. Deneylerde yer alan katılımcıların, meditasyon eğitimi almadıklarının altını çizelim.
Meditasyon sonrasında araştırmacılar, katılımcılara, stresli görüntüler gösterdiler. MRI taraması kullanılarak kaydedilen beyin fonksiyonlarına göre; meditasyon seansına katılan kişilerin, görüntülerdeki olumsuz duygulara karşı, dil öğrenimi gayesiyle kursu dinleyenlerden daha başarılı bir şekilde reaksiyon gösterdikleri görülmüştür.
Deneyin Sonuçları
Görünen o ki, farkındalık meditasyonu yapmak, beynin duygularla bağlantılı olan kısmını uyarma işlemine yardımcı olmaktadır.
Klinik psikoloji yardımcı doçenti de olan araştırmanın eş yazarı Jason Moser’e göre, “Meditasyon, ön singulat korteksteki (ACC) beyin dokusunun yoğunluğunu ve stresli durumlarla veya krizle karşı karşıya kaldığımızda direncin sorumlu olduğu bölge hipokampusunu etkileyerek, stres gibi olumsuz duyguları kontrol etmeye yardımcı olur.”
Leave a Comment