Soğuk zinciri kırmayın

Soğutulmuş gıdaların depolama koşulları oldukça önemlidir. Soğuk zinciri dediğimiz mekanizmayı depolama aşamasında kırmamak gerekiyor. Mikroorganizmalar yiyecekler söz konusu olduğunda oda sıcaklığında dahi hızla çoğalıyorlar. Gıda zehirlenmesinin önüne geçebilmenin çözümü soğuk zincirinin kırılmadığından emin olmaktır. Bakteriler elbette çevremizde hemen her yerde bulunuyor ancak gıda gibi hassas ürünlerin kalitesini kötü yönde etkileyebilir, sağlığımıza zarar verebilir. Bakteriler 5oC’nin altına düştüğünde büyümeleri yavaşlar hatta durma seviyesine gelir. Kısacası sıcaklık standardı korunduğu sürece zararlı bakterilerin çoğalması önlenebilir.

Ne tür alışkanlıklar geliştirmeliyiz?

Soğuk zincirini korumak ve sürekliliğini sürdürmek için yaşam biçimimizde devrim yapmak şart değil! Doğru alışkanlıkları benimseyerek Mikrobiyal büyümeye karşı koyabiliriz. Hazırlık yapmak bu doğrultuda şart! Süpermarkette geçirilen zaman ortalama 57 dakika olduğuna ve soğutucu çantalar 30 dakikaya kadar koruma sağladığına göre dondurulmuş ürün alışverişini en sona bırakmak önemlidir.

Alışveriş dönüşü yolculuk 30 dakikayı geçecekse eğer yiyecekleri buzluk çantasına yerleştirerek besinlerin koruma süresini 1,5 saate çıkarabilirsiniz.

Yiyeceklerin son kullanma tarihi sadece doğru sıcaklıkta saklandığında geçerlidir. Yiyeceklerin saklama sıcaklığını öğrenmek için etiketleri doğru okumak yeterlidir. Yiyecekler buzdolabına yerleştirilirken ön bölüme öncelikli tüketilecek besinler yerleştirilmelidir.

Unutmayınız ki buzlar çözülüp sıcaklık arttıkça bakteriler çoğalır. Evdeki buzdolabının soğutma süresi nispeten daha yavaş olduğundan bakteri artışı devam eder ve zehirlenme riski atar. Donmuş bir ürünün çözüldükten sonra yeniden dondurulması ise her zaman bir risktir.

 

Nu

Leave a Comment

Email (will not be published)

Güvenlik *