Bağımlılık ve Hafıza: Bağımlılık amneziye sebep olduğunda…

Post By RelatedRelated Post

meeting-552410_1920

Psikoaktif maddelere, teknolojiye ya da yemeğe karşı olan bağımlılıkların hafıza kaybına sebep olabileceği söyleniyor. Yani tüm fiziksel veya duygusal bağımlılıklar, zihinsel durumumuzu olumsuz etkiliyor. Her bağımlılığın etkisi ise kendine hastır. Bazıları, diğerlerinden daha zararlı olabilir.

Psikoaktif Madde Bağımlılığı

Psikoaktif maddeleri konu alan birçok yazımızda da anlattığımız üzere uyuşturucu bağımlılığının, beyinde, ters ve özellikle de toksik etkiler yarattığı biliniyor ve aynı zamanda da kişinin psikolojik durumuna zarar verebiliyor.

Nitekim alkol ya da her türlü uyuşturucu maddenin aşırı tüketimi de, geçici bilinç kaybı gibi kötü bir duruma neden olabilir. Hatta tüm kontrol kaybedilip, çok içilen bir geceden sonra hiçbir şey hatırlanamayacak kadar ileri gidilebilir. Sorunları unutmak için içmek ya da esrar kullanmak? Belki alkol etkisinde anlık sorunlarınızı unutursunuz ama mutlu ve eğlenceli geçmesi gereken bir anı da daha sonra hatırlamamış olacaksınız. Beyin, anıları silerek hareket etmeye başladığında, belki de kendinizi kandırmaya ”dur” deme zamanı gelmiştir. Maddelerde boğulmak, problemin özündeki gerçek sorunu yalnızca ağırlaştırır; yalnızlık, sevgi eksikliği, sarsıntı…

Teknoloji Bağımlılığı: Akıllı telefonlar bizi aptallaştırdıklarında!

Hangimiz önemli tarihleri ve telefon numaralarını hatırlamak ya da bir sözcüğün yazımını kontrol etmek için akıllı telefonlarımızı, Facebook hesabımızı, yazım denetleyicisini veya ajanda uygulamamızı kullanmıyoruz? Peki akıllı telefonlar olmadan önce ne yapıyorduk? Hafızamız daha mı yetersizdi? Hiç sanmam. Tam tersine, onu daha fazla çalıştırıyorduk!

Günümüzde teknoloji, neredeyse hepimiz için vazgeçilmez bir hâl aldı hatta günlük hayatımızda birçok işimizi, teknoloji sayesinde çok kolay bir şekilde hallediyoruz. Ama tüm bu araçlar hayatımızı bir yandan kolaylaştırırken, diğer yandan da uyuşmuş beyinlerimizi daha bağımlı bir hale getiriyor. Çoğu zaman, aslında bildiğimiz bir bilgiyi sezgisel olarak internette arıyoruz. Birkaç saniyede yazıvermek, hafızamıza ulaşmaktan daha cazip geliyor. Teknoloji bağımlılığın olumsuz diğer bir etkisi de okuma tembelliği… Hepimiz, kısa metinleri tercih eder olduk hatta sadece üzerinde birkaç kelime yazan resimleri!

Teknolojiye olan bu bağımlılık hepimize, sahip olduğumuz ezberleme becerisini unutturdu. Beynimiz acaba tembelleşiyor mu?

Yine de, bu duruma çok da olumsuz bakmayalım. Teknolojinin sunduğu hizmetlerin bağımlılık yapma potansiyeli, kullanıma yani bizlere bağlıdır. Buna rağmen pratik yönü, entelektüel kapasitelerimizi gereksiz bilgilerle doldurmamızı önler. Sadece bazı bilgilerin akıllı telefonda kaydedilmesi gibi; örneğin alışveriş listemiz!

Gıda Bağımlılıkları

Birçok çalışma, çok sıkı uygulanan diyetlerin hafıza kaybına sebep olabileceğini göstermektedir. Öncelikle şunu belirtmemiz gerek; diyetler, her zaman uzman kontrolü altında yapılmadığından, diyet sürecinde reddedilen besinler aslında beyin sağlığı açısından en yararlı olanlar olabiliyor.

Buna ilaveten, genelde aspartam gibi tatlandırıcılar, diyetlerin vazgeçilmezidir. Ancak yapılan araştırmalarda, bu yapay maddelerin, endişe verici belirtilere yol açabildikleri ortaya çıkmıştır. Örneğin; önemli hafıza kaybı hatta beyin tümörü gibi.

Ne yazık ki aspartam, “diyet ürünü” ya da “hafif” diye sunulan birçok besinde bulunuyor; sakızlar, gazlı içecekler ve hatta hiç tahmin edemeyeceğimiz yerlerde, ilaçlarda bile. Bu nedenle besin seçimlerinizi titizlikle yapmanızı ve illâ diyet yapacaksanız da, bir sağlık uzmanının yardımını istemenizi öneririz. Aslında en iyisi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmek ve nereden geldiğini bildiğiniz besinlerle beslenip, kendi yemeğimizi kendimiz pişirmeye özen göstermek. Bütçeniz müsaitse, paha biçilmez bir sağlık için, organik ürünler tüketmek en iyi seçenek olacaktır.

Küçük ya da büyük tüm bağımlılıklarımız, hafızamızı her gün ciddi sınavlara tabi tutar. Yapmamız gerekense, sınırlarımızı bilip, bağımlılığın kısır döngüsüne kapılmamak. Zira vücut sağlıklıysa, doğal olarak zihin de sağlıklı olacaktır. Diğer yandan kendine dikkat etmek, duygusal duruma da dikkat etmek demektir, yalnızca dış görünüşe değil!

Nu

Leave a Comment

Email (will not be published)

Güvenlik *