İlişkiler: Tekrar eden sorunlar

engagement-1718244_1920

Sağlıklı bir ilişki için en başta, ne olduğumuzu bilmemiz gerekir. Nasıl ki davranışsal durumların analizi yapılırken “her şey çocuklukta şekillenir” derler, ilişki kavramı söz konusu olduğunda da çocukluğumuza hatta ebeveynlerimizin birbiriyle olan ilişkisine göz atmamız şart. En azından, uzman psikolog ve aile terapisti Anne-France Huret’nin düşüncesi bu yönde.

Terapiste göre, duygusal ilişkilerimizde tekrarlanan başarısızlıkları sadece tesadüf olarak nitelendirmemiz doğru değil. Aslında tüm bu zehirli ilişkilerin arkasında aslında ebeveynlerimizin yıkıcı ilişkileri yatıyor. Tabii ki herkes geçmişte yaşadığı travmalara farklı şekilde tepkiler verir. Bu duygusal travmalar da mutlaka, bireyden bireye farklılık gösterecektir. Ancak çoğu zaman, eğer kendi üzerimizde bir çalışma yapmadıysak, bir alın yazısı gibi bilinçsizce, en tanıdık yoldan gitmeye mahkûmuz… Bu yol, bize acı verse dahi.

İyileşme yolunda nasıl mesafe kat ederiz?

Danışan genellikle, davranışının, geçmişte yaşadıklarıyla ilintili olduğunun farkında değildir. Psikologlar da bu nedenle; danışanın, kendisini artık suçlu hissetmemesi, duygusal geçmişinin yükünden kurtulabilmesi ve yarattığı boşluğa daha olumlu şemalar inşa edebilmesi için yardımcı olurlar.

Tekrarlayan duygusal şemaların kısır döngüsünden kurtulmak: Anne-France Huret’nin tavsiyeleri

İyileşme yolundaki ilk adımı, kurtarıcı bir iç gözlem sayesinde atabileceğimizi söylüyor Huret. Devamında da, kendimize şunu sormamızı istiyor; ”neden hep aynı tip insanları çekiyorum?” Bu soruya cevap verirken şayet objektif olmakta zorlanıyorsanız, yardım istemekten çekinmeyin. Bir terapist, aşk ve ilişkiler konusundaki yanlış inançlarınızı aydınlatmada size yardımcı olabilir. İlişkilerde hata yapmanıza yol açan duygularınızı kontrol etmeyi ve sonra da onlardan kurtulmayı öğrenebilir ve kendinize; daha huzurlu ve duygusal bir gelecek hazırlayabilirsiniz.

Hiç şüphesiz, özsaygınız üzerinde çalışmanız gerekecek çünkü güçlü bir özsaygı, pozitif gelişmenin korkuları ile baş edebilmenize yardımcı olacaktır. Duygusal geçmişin yükünden kurtulmak istiyorsanız, çevrenizdeki insanları ve özellikle kendinizi affedebilmeniz gerekir. Ayrıca, “acı veren sözleri” dile getirmekten ya da kâğıda dökmekten de çekinmeyin… Acı paylaştıkça hafifler.

Pozitif bir kapanış yapalım: nihayetinde çoğu zaman, duygusal başarısızlıkların üstesinden kolayca gelinebiliyor. Ancak daha etkili bir mücadele verebilmek adına, sorunu iyi tespit etmek gerekiyor ki, bunu da tek başına anlamak her zaman mümkün olmayabilir.

FullSizeRender
Fransada Psikolog
Internet Sitesi : http://anne-francehuret.wix.com/psychologue
Facebook sayfası : https://www.facebook.com/Anne-France-HURET-Psychologue-Psychoth%C3%A9rapeute-658351254286652/

Nu

Leave a Comment

Email (will not be published)

Güvenlik *