Süper Gıdaların Gerçekten “Süper” Olan Yanları Nelerdir?

Post By RelatedRelated Post

blueberries-1245724_1920

Muhtemelen “süper gıda” terimini duymuşsunuzdur. Son çıkan yemek trendlerinden veya hangi besinlerin bizim için diğerlerinden daha iyi olduğundan ve bunun nedenlerinden haberdar olmak neredeyse kaçınılmaz. Bu olgunun bu kadar yaygın olmasına karşın, çoğumuz hala ne anlama geldiğini ve en önemlisi bu gıdaları bu kadar süper yapanın ne olduğunu bilmiyor. Özetle genel sağlımıza çok faydalı gıdalar olduğunu söyleyebilsek de, “süper” olmak onları tamamen farklı bir kategoriye koyuyor. Gelin bu kategoriye daha yakından bakalım.

Bir gıdayı “süper” yapan nedir?

Süper gıdalar kendi başlarına bir gıda grubu değildir ve nasıl etkilere sahip olduğuna yönelik bilimsel çalışmalar da yoktur. Besin değeri hem zengin hem de yoğun olan ve sağlığa birçok yararı olan gıdaların süper gıda olduğu iddia edilmektedir. Bunların çoğunun bol vitamin ve mineral içerdiğini, doğru tüketildiğinde ise doğal yoldan daha iyi hissetmemizi sağladığı gibi daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmemize katkıda bulundukları da söylenmektedir.

Aslında, elbette tüm bunlara ulaşmanın yolu dengeli bir beslenmeden geçiyor; fakat medyada süper gıdaların eksikliği halinde yokluğunu çekeceğimiz alanlarda beslenmemize enerji katabileceğini savunuyor. Ayrıca bu vitaminler, mineraller ve antioksidanlar kanserin farklı türlerinden ve bunun dışında başka hastalıklardan da korunmada etkili olduklarını öne sürüyor, ki bu durum da insanları süper gıdalara yönlendirmeye devam ediyor.

Popüler süper gıdalardan birkaçı nelerdir?

Yukarıda belirtildiği gibi, bir gıdayı “süper” yapan bilimsel bir kriter bulunmamakta. Bununla birlikte genel besinsel değerlerine bağlı olarak bu kategoriye giren popüler/yaygın olarak bilinen bazı gıdaların olduğu da biliniyor. Peki, iyi haber nedir?

Bu gıdaların çoğu çoktan beslenme düzeninizde bulundurduğunuz gıdalar olabilir! Eğer değilse, hoşunuza gidebilecek birkaç tanesini dahil etmeye çalışın. Örneğin; yabanmersini, tam tahıllılar, kivi, yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak), fındık ve tohum, tatlı patates, somon ve brokoli bu gruba girebilir.

Bunlar çok uzun olan ve sürekli uzamaya da devam eden bir listenin sadece birkaç örneği. “Süper gıda” terimi büyük firmalar tarafından gıdaların üzerine daha çok bir pazarlama fikri olarak yapıştırılmıştır. Ancak genel amaç insanların ne yediklerinden haberdar olmasını sağlamak ve beslenme düzenlerini rayına oturtmaktır. Aynı zamanda gelecek nesiller için daha sağlıklı bir gelecek yaratan ve besin değeri daha yüksek bir beslenme düzeninin oluşturulması da hedeflenir. İşte süper gıdaların arkasındaki gerçek “süper” hikâye de budur.

Nu

Leave a Comment

Email (will not be published)

Güvenlik *