Post By RelatedRelated Post
Uzman psikolog, çift ve aile terapisti Anne-France Huret’e göre ayrılık sonrası kendini toparlama süreci birkaç aşamadan oluşmaktadır.
İşte sizlere, duygusal şoktan kendini toparlama sürecine kadar her şeyle nasıl başa çıkacağınıza dair psikoloğumuzun tavsiyesi.
Duygusal Şok
Her ayrılığı -her ne kadar öngörülebilir olsa da- bir sarsıntı olarak yaşarız. Çünkü günlük alışkanlıklarımız bir şekilde alt üst oluverir. Anksiyetenin ve stresin yoğun olduğu bu aşamada, çoğu zaman fizyolojik sorunlara (iştah kaybı, uykusuzluk, kâbuslar, vs.) rastlanır. Bazı olağanüstü durumlarda, sonuçlar daha da ciddi olabilir: Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), duygu eksikliği vs. gibi.
Reddetme
Daha sonra gerçeği reddetme dediğimiz ikinci aşama gelir. Kişi ya diğer kişinin peşinden koşmaya devam eder ya da ondan uzak durur.
Kişinin peşinden koşma: Fiziksel olarak ayrı olmanıza rağmen hâlâ diğer kişiye karşı kuvvetle bağlısınızdır. Her şey size eskiyi hatırlatıyordur ve sürekli onu düşünüyorsunuzdur.
Diğer kişiden uzak durma: Önceki davranışın tam tersi olan bu durum, diğer kişiyle bağlantılı olan her şeyden kaçma halidir. (Başka bir yere taşınmak, onun yerini başkasıyla doldurmak vs.). Ancak psikolog hemen yeni bir ilişkiye başlamayı önermemektedir çünkü bu durum yeni ilişkinizi tam anlamıyla yaşamanıza engel olacak ve belki de ilişkinin kısa sürede sonlanmasına neden olacaktır.
Öfke
Bu aşamada yoğun duygular yaşanıyordur. Kendinize ve ayrılığı önlemekte başarısız olan herkese öfkelisinizdir. Eğer kendinize öfkeliyseniz kendinizi suçlu hissedersiniz, “O beni terk ettiyse kesin hatalı olmalıyım!” yargısı zihninizdedir sürekli.
Keder
Gerçekten ayrıldığınızı anladığınız anda, öfke, yerini üzüntüye bırakır. Ancak bu his birçok rahatsızlığı da beraberinde getirir; depresyon, içine kapanma, ilgisizlik, soyutlanma, özgüven ve özsaygı kaybı sıklıkla görülen durumlardır. Hayatınızın zor bir döneminden geçmenize bağlı olarak enerjiniz tükeniyorsa fazla uzağa gitmenize gerek yok. Kendinizi toparlamanızı sağlayacak gücü aileniz ve arkadaşlarınızda aramalısınız.
Kendinizi toparlamak
Her deneyim, iyi ya da kötü de olsa bize bir şeyler katar. Hem kendinizi daha iyi tanımanız hem de kendinizi geliştirmeniz için bir fırsat yaratır. Bu aşama, ruhsal dengenizi geri kazandığınız aşamadır. Diğer kişi artık hayatınızın “merkezi” olmaktan çıkar ve sadece geçmiş deneyimlerinizin bir parçası olur.
Duygusal bağımlılıktan çıkmak ve “ilişki sonrası yas” ile mücadele etmek için önce bu bağımlılığı anlamak gerekir. Bunun için buna sebep olan asıl noktaya dönmek önemlidir. Geçmişteki ilişkilerinizi düşünün ve ebeveynlerinizle olduğu kadar başkalarıyla olan ilişkilerinizi de gözden geçirin. Biraz çaba sarfedip ufak bir çalışmayla kendinizi daha iyi anlamayı, ihtiyaç ve beklentilerinizi daha iyi tespit etmeyi öğrenebilir ve çevresiyle etkileşim halinde olan bir birey olarak kendinizi, daha büyük bir resmin parçası gibi kabul edebilirsiniz. Ayrıca bu süreci yeni bir ilişkiye başlamadan önce, duygusal olarak ne beklediğinizi belirlemek için bir fırsata bile çevirebilirsiniz.
Gerçek değişim öncelikle kendimizde başlar. Kendinize dışardan bir gözle, yani objektif olarak bakarsanız paradoksal bir şekilde bu uzaklaşma durumu kendinizi bulmanızı sağlayacaktır.
Fransada Psikolog
Internet Sitesi : http://anne-francehuret.wix.com/psychologue
Facebook sayfası : https://www.facebook.com/Anne-France-HURET-Psychologue-Psychoth%C3%A9rapeute-658351254286652/
Leave a Comment