Post By RelatedRelated Post
Alışveriş merkezlerinde gezerken, hepimiz sahip olmak istediğimiz şeyler ile karşılaşırız. Bütün dünya, tüketim malları ile dolu bizimse bunları almak için sınırlı miktarlarda paramız var. İşte bu sınırlı harcama zorunluluğu, bazen istediklerimize sahip olma duygusunu “çalma güdüsü” haline getirebiliyor. Ancak, sadece çok azımız bu tür güdülere göre davranıyor.
Kleptomanlar farklıdır. Kleptomani, psikiyatrik bir rahatsızlıktır, bu hastalar çalma dürtüsüne karşı koyamazlar ve genellikle güçlü bir çalma isteği hissederler. Bu rahatsızlık toplumun bütün sosyal sınıflarında görülmektedir, ünlüler ya da diğer zengin insanların bazıları da bu rahatsızlıkları yüzünden mağaza hırsızlığından yakalanmıştır.
Kleptomanlar için çaldıkları nesne önemli değildir. Onları ilgilendiren nesne yerine, bu çalma davranışının kendisidir. Çalınan nesne, bazen çalındıktan kısa bir süre sonra atılmakta ya da bazı durumlarda çalındıkları yere geri götürülmektedir.
Kleptomaninin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bazı insanlar, bu duruma depresyona veya seks hayatı eksikliğine dayalı psikolojik bir açıklama getirmektedir. Birçok durumda hayatının stresli koşullarından kaçmak isteyen bireyler olmasına rağmen, tek bir tür kleptoman yoktur. Birçok zihinsel rahatsızlıkda olduğu gibi, kleptomanların da bu problemlerini kabul etmeleri zordur.
Hırsızlar ve kleptomanlar arasında bir ayrım vardır. Sonuçta, tüm hırsızlar kleptoman değildir. Bazıları fırsatçı ve profesyoneldir. Kleptomanların yalnız hareket etme eğilimleri vardır ve hırsızlığı ürün elde etmek veya para kazanmak için yapmazlar. Onların, hırsızlık dürtülerine karşı koyma yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır, çalmak bilinçli bir arzu değildir.
Bazı uzmanlar, kleptomaniyi bir bağımlılık olarak görmektedir. Önemli psikanaliz uzmanı Sandor Ferenczi’e göre kleptomanlar hayatlarındaki boşluğu çalarak doldurmaktadırlar, tıpkı madde bağımlılarında gibi bu dürtü onların düzenleyicileridir.
Psikologlar için kleptomaninin çözümü, bu rahatsızlığın altında yatan sebepleri bulup çözmektir. Eğer hasta anksiyete veya depresyon sorunu yaşıyorsa, kleptomani nereden geliyor? Birçok durumda, depresyon gibi derin problemler ile ilgilenilirken, aynı zamanda çalma dürtüsü de yok oluyor. Bunun anlamı, profesyonellerin kleptomanlarla ilgilenirken, dürtü-kontrol terapisi ile hastanın geçmişi ve kişiliği ile daha yakından ilgilenmelilerine ihtiyaçlarının olduğudur.
Leave a Comment